Héreg


A több ezer éve lakott területen elhelyezkedő Héreg a Dunazug-hegység nyugati felét alkotó Gerecse középső részén, a Héregi-medencében fekszik. A szép természeti környezetben épült csendes falu Tatabányától 15, Esztergomtól 30, Budapesttől pedig 50 km-re található. Közvetlenül a község fölött emelkedik a hegység legmagasabb pontja, a 634 méter magas Nagy-Gerecse. Héreg felől lenyűgöző látványt nyújt a hirtelen kiemelkedő, összefüggő erdőségekkel fedett hegyvonulat, valamint a hegytetőn álló, már messziről látható tv-torony.

Héreg Árpád-kori település, ahol fennállása óta magyarok élnek. Első okleveles említése 1326-ból származik. A török hódoltság ideje alatt, hasonlóan a szomszédos településekhez, Héreg is szinte teljesen elpusztult. Ebben az időszakban a falu elnevezése "Zeregen" volt. Erről az időszakról tanúskodnak a közeli Pusztamarót romjai is, ahol a törökök lemészárolták a lakosságot, és teljesen elpusztították a falut. Héreg története szerencsésebben folytatódott. 1662-től fokozatosan újratelepült a falu, a Hont megyei Ágóról református, a Komárom megyei Imelyből pedig katolikus magyarokat telepítettek be. A településre súlyos csapást mért az 1739/40-es pestisjárvány és a többször megismétlődő tűzvészek sora (1901, 1939, 1945). A II. világháború 1945 márciusában fejeződött be a faluban. Ekkor hunyt el feleségével Héregen a neves közigazgatási professzor, Magyary Zoltán is. A község Fő utcájában látható, 1794-ben épült késő-barokk templomát Packh János bővítette ki klasszicista stílusban. Református temploma kicsivel korábban, 1787-ben épült. Napjainkban mindkettő említésre méltó műemlék.

A XIX. század folyamán a fő megélhetési forrást a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás, a vadban gazdag területek jelentették. Lakosságszáma napjainkban 1100 fő körüli, a településen régi tornácos portákkal, hagyományos falusi utcaképekkel és modern házakkal is találkozhatunk.

A település közigazgatásilag 1977 és 1990 között a szomszédos Tarjánhoz tartozott. Az elmúlt években a fejlesztéseknek köszönhetően infrastruktúra, középület, útfelújításokra és közmű utómunkálatokra került sor. A község szépítése mellett felépítésre került egy 35 fő befogadására alkalmas vendégház is, mely egész évben várja az ide látogatókat.     


Nagyobb térképre váltás