Műemlékek

Látnivalók, műemlékek a kultúra és egyházi emlékek kedvelőinek

Római Katolikus Templom

kulturalis turizmus

Épült 1779 és 1783 között Fellner Jakab terve alapján. Legrégebbi berendezési tárgyai (oltár, szószék, gyóntatószék) késő barokk és historizáló stílusban készültek. A 37 méter magas toronyban három harang lakik. A templomot az évszázadok során többször fel kellett újítani. Az elmúlt évtizedekben is jelentős munkálatok történtek: 1989-ben a padok cseréje, 1998-ban a belső festés, 2003-ban a toronysisak renoválása, 2007-ben a teljes külső felújítás, 2008-ban a templomot körülvevő tér díszburkolattal történő ellátása. A templom védőszentjesárkányölő Szent György. Kiemelt ünnepek a tavaszi Szent György-napi és a toronyszentelésnek emléket állító, őszi templombúcsúk. 

http://plebaniatarjan.lapunk.hu/

 

Református Templom

Utcavonaltól beljebb, szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős templom. A homlokzata előtt hagymasisakos torony áll. Síkmennyezetes belső térrel rendelkezik. Berendezése: szószék, Mózes-szék, padok. Épült 1785-ben, tornya 1825-ben készült. A parókia épületével egy telken található. 2008-ban a torony felújítása megtörtént, így a műemlék tökéletes állapotnak örvendhet. 2010-ben a torony tövében egy „Trianoni emlékkő” került elhelyezésre és felavatásra a békediktátum 90. évfordulója alkalmából. Szintén 2010-től szól minden este 7-től egy pár perces tárogató-muzsika. Istentiszteletek minden vasárnap 8:30 kezdéssel.


Kápolna

muemlek tarjan kapolna

A Fájdalmas Szűzanya tiszteletére épített kápolna alapkövét 1858. május 31-én rakta le Nagy Kéri Scitovszky János Magyarország hercegprímása, esztergomi érsek. Felújítása és megnagyobbítása 1997-ben történt a Német Lovagrend által fenntartott Közhasznú Társaság által. A felújításkor a helyiek számára jelentős történelmi értékkel bíró okiratok került elő, melyek az 1858-as alapkő letételekor kerültek a földbe: a létesítéshez adakozó helybéliek névsora és az akkori plébános Ferdinand Drágffy német nyelvű beszámolója az 1850-es évek történéseiről a faluban.

 

Kálváriadomb

tarjan kalvaria

Az 1850-es években épült. A második világháború idején teljesen lepusztult. Először 1985-ben újították fel, ideiglenesen. 2003-2004-ben a helyi családok adományának és a Tarjánért Baráti Kör szervezésének, munkájának köszönhetően újjáépült. A Stációkat a tarjáni kötődésű, budapesti keramikus, Szabó Kata készítette.

 

Régi Sírkövek

A tarjáni temetőben, a régi temetőrészben fellelhetőek még szép számmal régi, német feliratú sírkövek, melyek olykor évszázadokkal ezelőtti történeteket mesélnek el a látogatónak. A legrégebbi sírkő 1774-ből való, legtöbbjük azonban 19. századi.

 

Mária-oszlop a Tatai utcában

tati utca maria szobor

Az oszlop fülkéje 1937-ben készült el sóskúti puha mészkőből. Az olajképet, amely a Madonnát a gyermekkel ábrázolja, a második világháború idején helyezték el a fülkében. A teljesen felújított Mária-képet és oszlopot 2006. szeptember 10-én áldotta meg Szabó Zoltán helyi plébános.

 

Fájdalmas Szűzanya-oszlop

fajdalmas szuz anya szobor

A kápolna mellett található emlékoszlop fülkéjében látjuk azt a szobrot, amely Máriát ábrázolja, amint halott fia testét tartja karjaiban.

Az oszlopot állíttatta Weiler Ferenc és felesége, Szeintner Mária 1927-ben. A katolikus plébániaközösség önkéntes felajánlásaiból és adományaiból 2007-ben újították fel, és ugyanebben az évben Szabó Zoltán plébános áldotta meg az emlékművet.

 

Stoki-Kereszt

Helyi és németországi tulajdonosok adományainak köszönhetően 2008-ban felújított korpusz és kereszt a tarjáni Újszőlőben látható. Megszentelése ugyanebben az évben történt.

 

A Csalogány utcai Kereszt

Csaloganyutcai kereszt

A Kereszt a katolikus plébániaközösség önkéntes adományaiból és felajánlásaiból nyerte el jelenlegi arculatát 2008-ban. Ugyanez év őszén ünnepélyes keretek között áldotta meg Szabó Zoltán plébános.

 

Szent Orbán-szobor

Szent Orban Tarjan

A szobor a Feketekő szőlőhegyen Fülöp István présházában található, amelyet 2006-ban Mózer Ernő fafaragó alkotott, elkészültét követően pedig Szabó Zoltán plébános áldott meg.

 

Betlehem

Betlehem Tarjan

Az adventi és karácsonyi időszakban a templom előtti tér ékessége a fából készült Betlehem. Az alkotást Brunner András készítette 2006-ban a Baráti Kör adakozásának köszönhetően.

 

Szent Rókus-szobor

A szobrot az 1866-ban pusztító kolera járvány áldozatainak emlékére állíttatta Andreas Werli és felesége Anna Baigelbeck. A járvány következtében a falu 114 lakosa vesztette életét mintegy másfél hónap leforgása alatt.