Legendák

Kirándulóhelyek, ahová érdemes ellátogatni.

Szent György

Tarjan cimer Sznet György

A források szerint a római hadsereg tisztje volt és 305-ben mártírhalált szenvedett Diokletianus császár idejében. Már az 5. században a keresztény bátorság jelképeként tartották számon, tiszteletére számtalan templomot emeltek. Életéről több legenda született, a legismertebb közülük, egy sárkánnyal vívott harcról szól.

Szent György Tarján védőszentje. A sárkányölő Szent György motívum látható ma a tarjáni római katolikus templom oltárképen illetve a tavaszi Szent György napi templombúcsú is a védőszenthez kötődik. A község önkormányzata által 1991-ben elfogadott településcímer szintén a lovon ülő sárkányölő Szent György alakját ábrázolja.

Egyszerű barokk kartusba foglalt, osztott pajzsban lebegő a címeralak, sárkányölő Szent György. Balról kék, jobbról veres osztású pajzsban, fehér lovon, ezüstszínű keresztes lovagi páncélban Szent György az előtte levő zöld sárkányt dárdával döfi le. A címer osztása jelképezi az egymás mellett élő magyar és német nemzetiséget, a katolikus és a református vallást. Szent György védőszent, egyúttal megjeleníti a község híres festményét. A címer színei, ábrázolási módja megfelelnek a 16. századtól klasszikussá vált heraldikai szabályoknak

 

Pes-kő barlang

Az elbeszélések szerint a Pes-kő barlangban húzódott meg a falu lakossága a török elől. Mikor elfogyott a vizük, egy asszony kislányával kimerészkedett a barlangból, hogy vizet húzzon a közeli kútból. Ahogy a kútból ittak, hirtelen szembetalálták magukat a törökkel, aki azonnal fogságba ejtette őket. Életük meghagyása érdekében elárulták a lakosság rejtekhelyét, ezután azonban társaikéval együtt az ő életüket is kioltották.

 

Nixprot

A Gyermely felől érkező koldusok mindenhová bekopogtak és élelmet kértek. A falu végén a legszegényebbek laktak, akiknek maguknak sem volt mit enniük, nem volt kenyerük. A háziasszonyoknak a koldusok kérésére adott válaszából kapta aztán a faluvégi településrész a „Nixprot” (nincskenyér) nevet. Mikonya József gyűjtése nyomán.