Hagyományőrzés

HAGYOMÁNYŐRZÉS

A Kézművesnap 2003. óta kerül megrendezésre,  Pünkösdhétfőn a sportcsarnokban.   Rendszeres résztvevők a hagyományos foglalkozások mesterei, mint a kosárfonó, cipész, asztalos, bádogos, kovács, de a női kézimunkák is elsajátíthatók: gyékényfonás, szövés, hímzés, horgolás. A lagzis süteményeket nem csak nézni, hanem kóstolni is lehet.  A nagyközönséget sramlizene, néptánccsoportok szórakoztatják, a legkisebbeket gyereksarok várja.  Színes, kedves kavalkád a család aprajának-nagyjának

kezmuvesnap tarjan

A sváb hagyományok meghatározóan vannak jelen a település életében. A gyermekek a szülői ház mellett, az alapokat a német nemzetiségi óvodában és iskolában kapják meg. A községben működő egyesületek, közösségek is szívükön viselik a hagyományok ápolását: a sváb zenei-, ének-, tánc-, öltözködési és étkezési kultúra megismerése, ápolása, átörökítése és bemutatása fontos szerepet játszik a mindennapokban. A zenekarok, nemzetiségi tánccsoportok, a nemzetiségi kórus aktív részesei a falu kulturális életének, fellépéseikkel színesítik a helyi ünnepségeket illetve rendezvények szervezésével gazdagítják a település rendezvény-naptárát.

TIPP: http://www.tarjansramli.hu/  Hagyományörző galéria


RENDEZVÉNYEK

Zenes programok

A sváb zene, a tánc, népdalok és hagyományok iránt érdeklődők egész évben találhatnak kedvükre való kikapcsolódási lehetőséget: a Tarjáni Svábbál, a Tarjáni Kórustalálkozó, a pünkösdi Tarjáni Kézművesnap, az augusztusi Tarjáni Zenei Fesztivál, hosszú évek óta nagy sikerrel megrendezett események, külföldi zenekarok és visszatérő vendégek részvételével, folyamatosan növekvő látogatottsággal. Szintén közkedvelt rendezvények a Farsangi Bál, a Szüreti Bál, a Tarjáni Oktoberfest, a Márton-napi Bál.  Nyáron pedig a vasárnap délutánok üde színfoltját képezik a helyi bajor étterem kerthelyiségében megrendezett sördélutánok, ahol az ország minden tájáról érkező német népzenét játszó zenekarok és időnként osztrák illetve német zenekarok szórakoztatják a nem ritkán táncra is perdülő hallgatóságot.

TIPP: Zenei Fesztivál Tarján


ZENE
sramli zenekar spitzbuan

A zene mindig is kiemelkedően fontos tényező volt a falu és a lakosság életében. Az elbeszélések és a régi fényképek tanúsága szerint már a 19. század vége – 20. század eleje óta folyamatosan léteztek fúvószenekarok, sramli zenekarok Tarjánban. A zene szeretete – és nem ritkán a hangszer is – apáról fiúra öröklődött a családokban. A folyamatosságnak köszönhetően napjainkban is élnek a zenei hagyományok, működnek zenekarok, amelyek az elmúlt évtizedekben a falu rendezvényein kívül sok helyre elvitték Tarján hírnevét és a kiterjedt nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, fenntartásában is jelentős szerepet vállaltak.

TIPP: http://www.tarjansramli.hu/   http://www.spitzbuam.hu/index.html