Erdei épületek

Kiránduló helyek - Épületek az erdő mélyén - Kiránduló programok családoknak a Gerecse szívében.

Somlyó-hegy  Pusztamarót  Vadászházak  Serédi kastély  Király kút   Agostyáni arborétum  Erdei faiskola


Somlyó 

Az írásos emlékek gyakran idézik a Somlyó-hegy tetején állott várat, melynek eredete ma már ismeretlen és a helyszínen – az egyesek szerint a korábbi várból visszamaradt kődarabokat  leszámítva - semmiféle nyomát nem találni. A hegy legmagasabb pontját (448m) köralakban körülvevő sáncszerű árok arra enged következtetni, hogy valamikor minden bizonnyal védelmi célt szolgált. A csúcsról tiszta, derült időben csodálatos panoráma tárul a látogató elé: a Gerecse-medence települései, a Budai hegyek, továbbá szabad szemmel is látható az Esztergomi Bazilika.

Az országos kék túra és a közép-dunántúli piros túra egyik állomása a Somlyó-hegykulcsosházzal, mely megfáradt túrázók részére gyakran szolgál szálláshelyül. A ház mellett a megpihenni vágyók rönkökből készített padokat, asztalokat találnak, mellette tűzrakóhely. Érdemes a kulcsosház melletti tisztáson elsétálni észak felé, onnan gyönyörű kilátás nyílik a Gerecsére.

kirandulo program somlyohegy gerecse

Pusztamarót

Pusztamarót a török korban elnéptelenedett település a Gerecsében. Átvezet rajta az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra.

A mohácsi csatavesztést (1526. augusztus 29.) és Buda elestét (szeptember 12.) követően a megmaradt fősereg és az ország déli részéből menekülők a települést körülvevő, hadászatilag megfelelőnek tűnő völgyben szekérvárakkal sáncolták el magukat. A török sereg, miután felfedezte a menekülők táborát, a Budáról hozatott ágyúk segítségével ostrom alá vette, majd háromnapi öldöklő küzdelem után törte meg a magyarok ellenállását. A mai források megosztottak az áldozatok pontos számát illetően, egyesek 20 - mások 25 ezer főre teszik az áldozatok számát. Ez a történet jelenik meg Dobozi Mihályról és feleségéről, Farmos Ilonáról szóló mondában.

Pusztamarot csata

Pusztamarót tökéletes hely a kirándulásra és táborozási lehetőséget is biztosít:

PUSZTAMARÓT Kft. - 2525 Bajna Pusztamaróti Tábor

Telefon: (06) 30 632-1296, (06) 20 577-7868
Fax: (06) 1 214-6296
E-mail :  marot@t-email.hu

Megközelíthető:

Gépkocsival:
Budapest felől Budakeszin, vagy Budaörsön keresztül (M1-en) Zsámbékig, majd Szomoron és Bajnán áthaladva, Bajót felé kb. 5 km-re balra egy zúzottköves 4 km-es erdei úton.

Autóbusszal:
Budapest Széna térről menetrendszerű Volán járattal Bajnáig, majd egy kb. 2 órás kellemes gyalogtúrával lehet feljutni a táborhoz. Tata, Tatabánya felől autóbusszal Tardosig, onnan a Kék Túra vonalán 6 km gyalog.

Vonattal:
Nyergesújfaluig, majd autóbusszal Bajótig, onnan a Kék Túra útvonalán 6 km gyalog.

Vadászházak

Az elmúlt években újra fellendült a vadászturizmus, különösen a külföldi vendégvadászok körében, hiszen a Vértes és a Gerecse gazdag zsákmányt ígérő vadászterületek. Tarján közelében három vadászház található, közel azonos komfortfokozattal: a tornyópusztai, a koldusszállási és a vértestolnai vadászházak. A helyi vadásztársaságok üzemeltetésében álló házakban 7-10 szoba, egy nagy konyha és egy közösségi helység található.

Vadaszat Gerecse

Serédi Kastély

Tardosról a Gerecsére haladva, követve a Kéktúra útvonalát érdemes megtekinteni a Serédi Kastélyt (üdülő), mely kiemelkedő látvány az egyébként is csodálatos környezetben.
Az erdőőri lak mellé a nyaralót 1935-ben építette Serédi Jusztinián Corvin lánccal kitüntetett bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Az 1950-es államosítás után fővárosi gyermeküdülőként működött, 1968-ban bővítették, felújították, de nem volt megfelelően kihasználva. 1999-ben kapta vissza újra az egyház. A működtetést (üdültetés, környezetvédelmi táboroztatás) az esztergomi ferences gimnázium és kollégium vállalta. Engedéllyel, előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

TIPP: GPS kincskereső játék

Seredi kastely Gerecse

 

Király kút

Héreg a Gerecse hegység keleti lábánál, festői völgyben fekvő 1015 lakosú település. A Gerecse aljában van a Gerecse legszebb fekvésű, boltozat alatt foglalt forrása, egy szép erdei tisztáson. Neve Mátyás király itteni vadászatainak emlékét őrzi.

kiraly kut hereg

TIPP: GPS kincskereső játék

Agostyáni arborétum

Az arborétum kialakítása Nemeskéri Kiss Miklós erdőmérnök javaslatára 1955-ben kezdődött el. A telepítés alapját a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya által 1953-ban meghirdetett, a "Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata" c. pályázat képezte. Az arborétum alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült. 1955-1962 között közel 300 különböző növényfajt és változatot telepítettek a kertbe. Az erdőgazdaságnak akkoriban nem volt lehetősége arra, hogy külföldről új növényeket vásároljon, ezért a felhasznált szaporítóanyag kizárólag a magyarországi parkokból került ki. Az arborétum akkori területe 15,6 ha volt, napjainkra összterülete 30,5 ha-ra bővült és jelenleg 293 különböző fásszárú növény található benne. Az 1950-es, 60-as években telepített fák mára jelentős méreteket értek el, és impozáns látványt nyújtanak. Az országban egyedülálló módon több fenyőféléből kisebb erdőt láthat az, aki ellátogat ide. A bejáratnál szépen kidolgozott székely kapu látható, melyet 1980-ban az erdész fafaragó tábor tagjai készítettek. A völgy hatásának köszönhetően az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú. A kert egész területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, amelyen tavat hoztak létre, a tó mellett pihenőhelyet alakítottak ki.

arboretum agostyan kirandulohelyek

Agostyán- Természetvédelmi és Humánökológiai Oktató Központ

Akkreditált pedagógus-továbbképzés folyik itt, melynek során a környezeti nevelés rejtelmeibe avatják be a tanárokat; ezenkívül, erdei iskolai foglakozásokat is tartanak iskolai osztályoknak, táborokat szerveznek, tematikus napokat tartanak az érdeklődők számára, mint pl.: a jeles napokon (Víz napja, Föld napja, Madarak és fák világnapja, Takarítási világnap) tematikus programokon vehetnek részt a látogatók.  A környéken zajló ásatásokkal párhuzamosan rekonstruáltak egy Mátyás-korabeli fogadót, és most folyik egy régi körtemplom romjai alapján egy hiteles másolat felépítése. A bemutatóközpontban régi magyar állatfajtákat tartanak, például mangalicát.