Bortúrák

Szőlőhegyek, bortúrák, boros programok a Gerecsében

Településünk négy bejáratából háromnál szőlőművelésre alkalmas dűlők találhatók szőlőültetvényekkel, pincékkel, présházakkal,néhányban több száz éves szőlőpréssel.

Tatabánya felől a Stocki, Tata felől a Feketekő, Zsámbék felől a 280 éves Körpincék fogadják a Tarjánba látogatókat finom, helyi termésű borokkal, vendégszerető borosgazdákkal.

Tarjan korpincek 280 eve bortura tarjan bortura feketeko pincek

A  sváb családok szőlőművelési kultúrájuk mellett présházépítési stílusukat is magukkal hozták. Ennek jellegzetessége a pince hossztengelyére merőleges présház, középen díszes, nagy ajtóval, kétoldalt szimmetrikusan elhelyezkedő egy-egy ablakkal. A présházból közvetlenül nyílik a borospince bejárata. A pincék boltozatos kialakításával érték el,hogy az se túl nedves, túl száraz ne legyen és tartsa a bornak leginkább megfelelő 10-14 fok közötti állandó hőmérsékletet.

Ne feledkezzünk el szomszédainkról sem, hiszen vértestolnai és héregi barátaink közül is jó néhányan űzik a szőlőtermesztés, bortermelés mesterségét. Egy izgalmas Gerecse-túra, geocashing után jól eshet a kedves invitálás a héregi alsóhegyi, újhegyi pincékbe egy kis borkóstolóra ugyanúgy, mint a festői szépségű falu, Vértestolna présházaiba.

Hagyománnyá váló rendezvényeinken a gasztronómia, a borkultúra és nemzetiségi hagyományaink képviselői egymással karöltve munkálkodnak a színvonalas programok megvalósításán, vendégeink kifogástalan ellátásán:

Márciusban borversenyen mérettetik meg magukat borászaink a Baráti kör és az újonnan alakult Bacchus Bortársaság szervezésében.

Tipp:

Pünkösdkor egy Borút keretében nyílnak ki a pinceajtók.
Augusztusban 3 napos zenei fesztivál várja a mulatni vágyókat.
Októberben szüreti felvonulás és bál köszönti a vendégeket, és az itt élőket.
Torkos csütörtökön vendéglátósaink kényeztetnek minket finomságokkal olcsón.
A Márton-heti libatoron a Szigetben és az Öreg Favágóban már újbort kóstolhatunk a libaételek mellé.

Szolgáltatók:

Pince a Vén Préshez - Összejövetelek, osztálytalálkozók , születésnapok teljes körű lebonyolítása.

Cím: 2831 Tarján Szőlőhegy u 39.

Tel.:+36 20/917-3189  E-mail: etav01@t-online.hu  WEB: www.venpres.hu


Bula Tó-borozó - A helyszín kiválóan alkalmas családi események, céges összejövetelek, osztálytalálkozók születésnapok, névnapok megrendezésére. 

Cím: 2831 Tarján, Rákóczi út 51

Tel.: +36 30/204-8096  E-mail: bula.toborozo@gmail.com                               WEB: www.tomacolor.hu/bula-toborozo/


Palatin-pince, Tarján

Tel.:+36 30/442-2615                                                                           E-mail:palatin_anna@freemail.hu


Opál Lovasudvar-Ház - Lovaglás, túralovaglás, lovasszakmai programok, sétakocsikázás, rendezvényszervezés

Cím: 2832 Héreg

Tel.:+36 30/979-1155 E-mail: opaludvar@axelero.hu

WEB:web.axelero.hu/opaludvar